Cukrovka
Publikované 14.10.2015 v 21:53 v kategórii Dietetika, prečítané: 104x
Hypoglykemickú aktivitu majú čučoriedky.
Sušené čučoriedky znižujú hladinu cukru v krvi.
Čaj z lístkov čučoriedky užívaný dlhodobo,znižuje hladinu cukru v krvi mierne a bezpečne.
Brusnice sú veľmi zdravé a zložením účinných látok sú prospešné diabetikom.
Grapefruit zlepšuje zdravotný stav u diabetikov.
Potraviny z ktorých sa živiny uvoľňujú pomaly /ako napríklad strukoviny / zabraňujú prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi, s ktorou sa organizmus ťažko vyrovnáva. Pri ich pravidelnom príjme dochádza k znižovaniu hladiny krvného cukru. Podľa mnohých výskumov prospieva pacientom s cukrovkou zvýšená konzumácia sóji a sójových produktov.
Ďalšie potraviny, ktoré sú mimoriadne vhodné sú obiloviny, ryža, celozrnné potraviny,
hlávkový šalát, mrkva, zelér, topinambur, listová zelenina, slivky, banány, melóny.
Výbornou potravinou sú aj obilninové vločky a pšeničné klíčky, ktoré stabilizujú krvný cukor.
Obsahom rastlinného „izulínu“ a ďalších látok je surová a kyslá kapusta.
Veľmi zdravá je aj cibuľa a cesnak aj napriek prenikavej aróme ich treba konzumovať.
Pre obsah potrebného chrómu sa doporučuje častejšie zaraďovať do jedálneho lístka
žeruchu záhradnú. Optimálna dávka sa uvádza jedna lyžica vňate denne.
Žeruchový trávnik – semiačka namočíme na deň do vody ,potom ich dáme na vlhkú buničitú vatu.
Keď sa začne trávnik zelenať ,striháme ho a používame na dochutenie pomazánok,
do šalátov alebo na posypanie chleba.
Kurkuma a škorica zvyšujú aktivitu inzulínu, ktorý sa podieľa na metabolizmu glukózy.
Podľa niektorých výskumných prác i klinček a bobkový list môžu aktivitu inzulínu až strojnásobiť.
Pupalkový olej zmierňuje bolesti a pocity mravenčenia spôsobené diabetickým poškodením nervou.
Niektoré vitamíny a minerály pomáhajú organizmu lepšie sa vyrovnať s cukrovkou.
Je to najmä vitamín A,B,C a F a minerály chróm, horčík, zinok a mangán.
Vitamíny skupiny B napomáhajú tvorbe enzýmov, ktoré premieňajú cukor na energiu a zároveň môžu brániť poškodeniu nervov. Komplex vitamínov B nám môže zaistiť Pangamin.
Chróm pomáha inzulínu udržovať rovnováhu cukru v krvi. To znamená, že hladina cukru v krvi nestúpa príliš rýchlo a príliš vysoko, ale ani rýchlo neklesá. Dobrým zdrojom chrómu je celozrnný chlieb .
Z mnoho štúdií vyplýva, že nízka hladina horčíka zvyšuje riziko vzniku chorôb zo vzťahom k diabetes
a môže byť dokonca príčinou vzniku tejto choroby. Medzi dobré potravinové zdroje patria banány,
pšeničné otruby a celozrnné potraviny.
Vysoká hladina zinku pomáha organizmu využívať inzulín a prispieva k hojeniu rán. Vysoká hladina cukru v krvi porušuje túto funkciu.
Zvýšený podiel vlákniny v strave spomalý vstrebávanie cukrov a udržuje hladinu krvného cukru v normálnych medziach bez extrémnych výkyvov. Vláknina z jabĺk, obilia a strukovín pomáha udržovať hladinu krvného cukru.
Kustovnica podľa moderných výskumov odvar znižuje hladinu krvného cukru,priaznivo ovplivňuje
látkovu premenu cukrov a znižuje krvný tlak.
Nezapomínajte na pohyb. Je dokázané, že cvičenie a zdravý životný štýl sú dôležité pre zníženie
rizika komplikácií cukrovky.
Čaj z kukuričných vlasov – veľká hrsť kukuričných vlasov sa zaleje vriacou vodou a nechá 10 minút
vyluhovať. Scedí sa a pije ako čaj.
Jablková šťava obsahuje látky podobné inzulínu, čím šetrí pankreas a normalizuje črevnú flóru.
Obdivuhodná púpava bola už v dávnoveku jednou z bylín na čistenie krvi. Dnes sa používa ako podporné liečivo pri liečbe cukrovky, lebo povzbudzuje látkovú výmenu a činnosť pankreasu
a stimuluje tvorbu inzulínu. Púpava by nemala chýbať v čajových zmesiach užívaných
pri podpornej liečbe cukrovky. Na jar a v lete sa doporučuje jesť čerstvé listy púpavy.
Aj čaj zo žihľavy má význam pri liečení diabetes, lebo podnecuje činnosť pankreasu k vyššej sekrécií inzulínu. Čaj pijeme 2 týždne potom máme 1 týždeň pauzu ...
Výborne pôsobí aj čaj z luskov fazule bez semien.
Čaj yerba maté vyrovnáva hladinu cukru v krvi a môže byť pre diabetikov pomerne jednoduchým a účinným doplnkom jedálnička.
Základom tradičného ajurvédskeho lekárstva sú himálajské bylinky.Pre diabetikov doporučujú čaj Mahaphala – diabetes tea, ktorý stimuluje produkciu inzulínu v slinivke brušnej a celkovo regeneruje jej funkcie. Spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu a reguluje stav cukru v krvi.
Čajová bylinná zmes I.
1 diel čučoriedkových listov /môžu tam byť aj plody/
1 diel skorocelu
1 diel púpavy
1 diel žihľavy
Polievkovú lyžicu tejto zmesi zalejeme 3 šálkami vody,3 minúty povaríme,10 minút necháme luhovať a potom scedíme. Pijeme pol šálky 20 minút pred každým jedlom. / 3 až 4 krát denne /
Čajová bylinná zmes II.
6 dielov čučoriedkových listov
2 diely brezových listov
1 diel fazule /lusk bez semien /
1 diel žihľavy
Jednu lyžicu bylinnej zmesi povaríme 10 minút v šálke vody a scedíme.
Pijeme teplý denne pred jedlom.
Súčasne s pitím bylinkových čajov veľmi prospieva liečba podľa Dr. Vogela :
dvakrát až trikrát denne aplikujte horúcu sprchu na brucho najmä na oblasť, kde sa nachádza pankreas.
Výborné sú aj masáže brucha najmä čínske TUINA masáže zamerané na podporu pankreasu.
Na trhu sú rôzne výrobky, ktoré aktivujú pankreas napríklad špeciálna nahrievacia lampa TDP.
Nahrievacia časť lampy je vyrobená z bahna, ktoré obsahuje 33 minerálov, ktoré sa pri zohriati
uvoľňujú a dopadajú na brucho. Teplota lampy je mierna, veľmi príjemná.