Salón DaDamasáže a tradičná čínska medicína (TČM) v Martine

Čínska dietetická terapia

Publikované 14.10.2015 v 21:46 v kategórii Dietetika, prečítané: 118x

Čínska dietetická terapia je založená na dva a pol tisíc rokov zdokumentovaných, neprerušených a stále sa rozvíjajúcich skúseností. 70 % všetkých chronických neprenosných ochorení je dôsledkom nesprávneho spôsobu stravovania a nevhodného spôsobu života. Existuje významná súvislosť medzi nesprávnym stravovaním a rakovinou, obezitou, diabetom, hypertenziou, srdcovými chorobami ...


Žijeme v dobe, keď nám populárne média každých pár mesiacov vychvaľujú nejakú novú diétu.

Pritom zdravý rozum, s ktorým čínska medicína pristupuje k zdravému stravovaniu dáva väčší zmysel, než čokoľvek je v dnešnej dobe dostupné. Keď je človek chorý, lekár by mal najprv usmerniť jeho spôsob stravovania a životný štýl. Väčšinou sú tieto zmeny dostatočné a za nejaký čas prinesú uzdravenie. Jedine vtedy ,ak toto nestačí, podáva lieky,robí akupunktúru. . .


Dnes, aby liečba postupovala rýchlejšie sa kombinujú viaceré postupy naraz hneď na začiatku.

Štyri základné pravidlá k dosiahnutiu a udržaniu zdravia: zdravá strava, cvičenie, dostatočný odpočinok a relaxácia a správny mentálny postoj. Bez príslušných zmien v strave a spôsobu života byliny a akupunktúra samé o sebe nemajú dlhodobý a trvalý efekt.


Narodili sme sa s určitým množstvom energie, ktorú sme dostali od rodičov. /zdedená Qi/

Denne si energiu dopĺňame stravou a dýchaním. Ak sme do chvíle, keď zaľahneme k spánku, vyrobili viac Qi/energie/,než sme v priebehu dňa mohli spotrebovať, je tento prebytok v priebehu spánku ukladaný do organizmu. Ak je naša strava zdravá a správna, máme dostatok pohybu, relaxujeme naša energia /získaná Qi/ aj esencia /zdedená Qi / sa dopĺňa a vystačí nám na celý život. Ľudský organizmus je projektovaný na 100 rokov za predpokladu ,že zbytočne neplýtvame esenciou od rodičov a dostatočne si dopĺňame energiu stravou a dýchaním.


Čínska dietetika rozdeľuje potraviny podľa povahy na: studené, osviežujúce, teplé a horúce.

Ďalej rozdeľuje potraviny podľa chuti na: sladké, kyslé, pálivé, horké a slané.


Liečba je založená na správnom určení syndrómu ochorenia.

Ochladzujúce potraviny sú dobré na teplé syndrómy a otepľujúce na chladné syndrómy...

Napríklad kožné ochorenia/červená vyrážka na koži/je spôsobená nadbytkom tepla .

Ak budeme do tela pridávať teplé potraviny stav sa ešte zhorší, preto potrebujeme telo ochladzovať správnou stravou.

Pokiaľ užívame čínske byliny treba sa vyhýbať určitým potravinám. Napríklad ak užívame ženšen / otepľuje organizmus/ nepijeme zelený i čierny čaj,nejeme redkovky / ochladzujú/.